8 adevaruri despre minciuna

8 adevaruri despre minciuna

Minciuna este această fațetă a noastră, a majorității, pe care am fost învățați de mici să o practicăm până a devenit obișnuință. Mai mult, ceea ce oferim se întoarce multiplicat. În fiecare zi, suntem mințiți de 10 până la 200 de ori, în funcție de numărul de persoane cu care interacționăm. Mulți avem o atitudine ambivalentă față de adevăr.

8 adevaruri despre minciuna

 

Pentru că la Școala de optimism învățăm cum să ne dezvățăm, iată câteva adevăruri despre minciună pentru a ne da seama mai ușor când suntem mințiți. Indiciile pentru a detecta minciunile pot fi subtile și non-intuitive.

Minciuna e ceva complex. E parte din încrengătura vieții noastre cotidiene familiale și laborale. Spunem adevărul în funcție de necesități, uneori cu motive serioase, alteori doar pentru că nu ne înțelegem propriile vieți.

Pentru oricine, nu doar pentru un psiholog, este important ca să își dea seama când interlocutorul/subiectul său ascunde/nu expune parți din poveste sau când ego-ul său face asta inconștient.

Paul Ekman s-a preocupat mult în intenția de a afla cum ne putem apăra atunci când suntem mințiți fără voia noastră.

1. Toată lumea minte. Toti mint!

Nu este surprinzător. De fapt, studiile au aratat cum copiii invata sa minta de la o vârstă fragedă, folosind astfel de tactici, cum ar fi “plânsul fals șau râsul prefacut” pentru a câștiga atenția. Când vine vorba de adulți, Paul Ekman afirmă că majoritatea oamenilor folosesc ceea ce se numește “minciuni cu miză mica”. Acestea includ politețe, flatare sau pur și simplu evita emiterea verbala a unui adevar care ar crea prejudiciu asupra altora. Miza scăzută a minciunilor constă, în esență, să păstreze societatea împreună.
2. Totusi, nu toată lumea minte. Nu toti mint!

E greu de crezut, iar mulți vor spune chiar despre Paul Ekman ca minte cand afirma asta. Cu toate acestea, există persoane care atunci când este vorba de probleme financiare, personale sau morale se vor mentine pe partea de onestitate.

3. Nu e greu sa se adopte minciuna in comportament –

Ekman caută mereu “puncte fierbinți”, acele semne pe care oamenii nu divulgă întreaga poveste. El pretinde că sunt 30 de astfel de semne. Dintre cele mai importante sunt expresiile microfaciale și microgesturile. De ex, o ușoară ridicare din umeri, de obicei a unui singur umăr, coincide cu o declarație verbală de încredere; Sau un usor scuturat de cap “a nu”, atunci când spune “da”.

4. Femeile nu sunt mai bune la spus minciuni decat barbatii.

În multe cazuri, oamenii pur și simplu ar merge mai degrabă în negare decât să accepte pe cineva apropiat lor ii înșeală. Minciuna afectează cu siguranță soțiile și mamele la fel de mult cât ea afectează și tații și soții. Este mult mai dureros atunci când vine vorba de mincinoșii care ne sunt apropiați.

5. Psihopatii nu sunt cei mai buni mincinoși.

Psihopatii respectă aceleași reguli ca toți ceilalți. Diferența, în cele mai multe cazuri, este că ele tind să orbeasca pe alții cu farmecul lor.

6. Privind în sus și spre stânga nu este un semn de minciună

În teoria sa referitoare la urmărirea ochilor/privirii, Ekman susține faptul că direcția de vedere nu are legătură cu onestitatea.

7. Micro expresiile faciale nu reprezintă o dovadă de lipsă de onestitate

Indivizii de multe ori nu ascund adevărul, ci pur și simplu ascunderea emoțiilor cum este de ex o persoană nevinovată devine fricoasă, deoarece el sau ea este suspectată de a minți. Potrivit lui Ekman, cheia este de a afla de ce o persoană încearcă ascunderea emoțiilor lor, în primul rând pentru a evalua dacă este un semn de vinovăție.

8. Poligraful nu este de încredere/fiabil

Aceasta este cunoașterea comună, dar mulți se agață cu încăpățânare de acest device. Ekman explică nu există nici un glont de argint atunci când vine vorba de minciună. Acest lucru ar trebui să includă tehnologia “ochi de urmărire”. Poligraful este puțin mai bine la simpla detectare a minciunii și are utilizările sale în anchete penale (doar în a da anchetatorilor un punct de pornire pe care să-l investigheze).

Până la urmă rămâne ca noi să ne creem un sistem propriu de detectare a minciunilor și să ne alegem cât de onest ne trăim viața. Să devenim un detector poligraf uman…

Mai multe despre cum functionează mintea care poate să ne mintă pe noi dar și pe alții…

În concluzie, să rămânem optimiști si să nu ne pierdem încrederea în oameni!

Mai multe despre subiectul minciunii în articolul despre Onestitate si optimismaici!

__________________________

Acest articol este oferit sub licența Școala de Optimism – 8imism®. Cred în libera circulație a informației cu și sau de/despre optimism/8imism. Doresc să împărtășesc tot ceea ce are potențialul de a inspira și optimiza evoluția atât individuală, cât și colectivă spre optimism.

Dacă proiectul Școlii de optimism si www.8imism.ro vă inspiră și simțiți că aveți un mesaj de transmis, puteți să ne trimiteți articolele voastre pe adresa de email scoaladeoptimism(at)gmail.com

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să îl introduceți pe pagina sau blogul dumneavoastră, sunteți încurajați să o faceți prin crearea unei legături/link spre adresa acestui site. De asemenea, proiectul Școala de Optimism – 8imism®  dorește să se autosusțină, iar sprijinul dvs. în acest sens este mereu binevenit.

Orice fel de contribuție este apreciată cu multă bucurie, ajutându-mă să multiplic cu 8(imism) toate eforturile. Detalii despre ce si cum, aici! Vă mulțumesc!

TeacherTino

Despre: Constantin Șerban(Shareman-Shaman) este autor/profesor pentru Școala de optimism – 8imism. “Ne-am născut plângând, deci ramanem datori să murim râzând!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *