Dr Clovn, academic

Dr Clovn, academic

În ziua de 12 mai 2016, în Strada Fabricii nr. 46 G, Sector 6, București, a avut loc Conferința Națională “Dinamici actuale ale realității individuale și sociale” organizată de Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității “Spiru Haret”.

Asistenti DrClovn

În Sala 1408 și respectiv 1409, corp A,  în intervalul orar 15.00-17.00, a avut loc secțiunea de Susținere lucrări sesiuni paralele – Comunicări studențești de dupa-amiaza.

Programul complet al Conferinței poate fi descarcat in format pdf, aici!.

În cadrul secțiunii paralele de susținere lucrări științifice studențești, a fost prezentată și cercetarea realizată de un grup format din 8 studenți (cu 8imism) ai anului II, specializarea de master în Psihologie Clinică și Intervenție psihologică, cercetare denumită generic “Dr Clovn”.

Slide_Autori_drClovn

Cercetarea Dr Clovn, a fost realizată în perioada decembrie 2014-mai 2016, pe un lot de 135 de copii cu afecțiuni ortopedice și oncologice, internați în cel mai mare spital pediatric din România.

Lucrarea a fost coordonată de titularul disciplinei Cercetare, etică și deontologie, conf. univ. dr. Raluca SFETCU și prezentată de Constantin ȘERBAN, fondatorul Școlii de optimism, inițiatorul și conducătorul studiului.

DrClovn_prez_SpiruH

Conform zicalei, “cei din urmă vor fi cei dintâi…”, în finalul sesiunii a 2-a, Dinamici sociale actuale, facilitata de doamnele prof. Oana Pănescu si Claudia Rusu în Sala 1409,  “Dr Clovn” a prezentat în costumația obișnuită de lucru, cercetarea științifică cu tema: “ArtTerapia prin desen și teatru ca metodă de modulare a emoțiilor la copiii și adolescenții internați în secțiile Ortopedie și Oncologie din Spitalul Clinic de urgență pentru copii „Maria S. Curie” București.”

DrClovn_prezSpiruH

Încheind practic sesiunea a 2-a studențească, prezentarea denumită generic “Dr Clovn” a fost precedata de doua prezentări din același registru al psihologiei verzi. Prima, mai scurtă, intitulată “Personae Verti”, despre artă verde și psihologie verde, a avut ca exemplificare expoziția de măști GreenArts aflată expusă împreună cu posterele Conferinței în zona de desfășurare a sesiunilor de prezentări științifice profesorale și respectiv studențești de la etaj 4 al corpului A.

Arta si Psihologie verde

“Personae” (la plural) reprezintă imaginea compromisului mai multor indivizi cu societatea, de data aceasta exprimată natural dar și estetic în măstile realizate prin tehnica artelor verzi combinate, de Constantin Șerban, artist plastic independent, fondatorul conceptului GreenArts și masterand anul II la specializarea Psihologie Clinică și Intervenție psihologică. A doua prezentare din același registru verde psihologic a avut ca tema EGO-ul versus ECO-ul, ce trebuie să-l integram în principlal în cadrul unei dezvoltări durabile a persoanei, a individului, pentru a-l ajuta să conștientizeze necesitatea întoarcerii sale la valorile primordiale ale Naturii.

EGO_logie

Despre proiectul experimental “Dr Clovn” s-a menționat că acesta practic a început mai devreme, în anul 2013, în țară, la Iași, inițial intervenindu-se art terapeutic doar cu partea proiectiva de desen -clovn desenat, nu și cu teatru – clovn întrupat, în lucrul cu copii internați pe secțiile de Ortopedie și Oncologie din cadrul Spitalului de copii “Sf Maria” Iași, însă datele colectate nu au fost cuprinse în acest studiu, acestea fiind centralizate într-un alt studiu separat ale cărui rezultate, de asemenea vor fi făcute publice în curând, tot în context științific.

Colaj Clovnerie2

Cercetarea realizată la București a demonstrat ca acțiunea dublă, mai intâi cu clovn desenat  si apoi cu clovn “în carne si oase”, schimbă starea fizică si psihică a copiilor internați, îmbunătățindu-le reziliența la tratamentul spitalicesc, făcându-i totodată să se adapteze mai ușor procesului de spitalizare.

DrClovnAcademic

Cei prezenți, pentru că au rezistat până la final cu voioșie, au primit nasuri de clovn și ochelari “speciali” (de veselie) pentru urmărirea “cu alți ochi” a prezentării dr Clovn. Multe persoane dintre cele prezente si-au exprimat parerea ca ar fi binevenita continuarea si transforma proiectul acestor atelierele de artTerapie prin “desen cu clovn + teatru cu clovn” din spitale, într-un program permanent care să înceapă sa se desfășoare extins, “step by step”, în toate spitalele de copii din Romania, idee ambițioasă pentru care dorim să formam o echipă de scriere a unui proiect în vederea obținerii finanțării necesare și pentru a-l prezenta Ministerului Sănătății.

Echipa mixta PsihoMedicala

Facem acest apel pe această cale rugându-vă să distribuiți acest post tuturor doritorilor din rețeaua dumneavoastră de contacte, în vederea constituirii viitoarei echipe de program. Dacă considerați că aveți în grupul dumneavoastră de socializare, persoane care credeți că și-ar dori să se implice, va rugăm să le distribuiți acest articol, cu mulțumiri anticipate.

Veselie DrClovn

Revenind la sesiunea de prezentări, facilitatorii cadre didactice, au apreciat calitatea lucrărilor, dar au subliniat în mod special prezentarea “Dr Clovn”, menționând despre aceasta că a reușit să încheie sesiunea la o stare mai înaltă, în pofida faptului că de obicei la final se acumulează oboseală, mai ales după o sesiune bogată în date și informații de specialitate, precum cea din acest an.

Afis SesComStiin

Albumul foto cu si mai multe imagini de la eveniment, poate fi accesat pe facebook, pe pagina dedicata proiectului, aici!

Din analiza chestionarelor ECSE_i si ECSE_f aplicate persoanelor care au audiat prezentarea “Dr Clovn”, adeverește cele afirmate de facilitatori la încheierea sesiunii și anume că, prezentarea a avut un impact emoțional îmbunătățind starea psihică și fizică ( via psihosomatică) a publicului participant la secțiunea a II-a a Conferinței Naționale “Dinamici actuale ale realității individuale”, organizată de Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității “Spiru Haret”.

Slide1_drClovn

Prezentarea în întregime a temei: “ArtTerapia prin desen și teatru ca metodă de modulare a emoțiilor la copiii şi adolescenţii internaţi în secţiile Ortopedie şi Oncologie din Spitalul Clinic de urgență pentru copii „Maria S. Curie” București”, în format printabil, poate fi solicitata gratuit, astfel:

-prin trimiterea unui email cu subiect “Prez.Dr Clovn” la scoaladeoptimism (at) gmail (punct) com, sau

-prin trimiterea unui sms cu textul ” Prez.Dr Clovn” însoțită de o adresă de email, la tel. 0749119009.

În continuare, iată enumerate mai jos, un set de 8 acțiuni simple pentru a putea și dvs. duce (și produce) Sărbători cu optimism ale copilăriei, alături de Dr Clovn la următoarele lui activități alegând să faceți:

1) Donații în bani, depunând în cont orice sumă începând cu 8 (de la 8imism) si urmată de câți de zero doriți. Detalii aici!

2) Donații în produse constând în: alimente/dulciuri/fructe sănătoase, jucării în stare bună, cărți, reviste, rechizite pentru copii, jocuri, dvd-uri cu desene animate etc. Pentru aceasta, vă rugăm sa ne contactați pe adresa de email, scoaladeoptimism@gmail.com sau telefonic la numărul 0749119009;

3) De asemenea, dacă nu puteți dărui dar cunoașteți pe altcineva care ar putea ajuta, trimiteți acest articol către baza dvs. de prieteni si/sau cunoscuți care pot afla despre (si chiar se pot implica în) Campaniile “Sărbători cu 8imism”, adaugând în Cc: scoaladeoptimism@gmail.com;

4) Un dar de doi la sută din dări. Cum? Detalii despre cum poți să dai un dar cât 2% din dările pe care deja le-ai dat la stat, aici!

5) Înălțați un gând de binecuvântare/binegândire pentru cei care vor face lucrarea “Art terapie cu… 8imism”;

6) Înălțați un gând de binecuvântare/binegândire pentru toți copii bolnavi aflați in spitale;

7) Înălțați un gând de binecuvantare/binegândire pentru toți cei care sprijină din câștigul lor astfel de campanii umanitare;

8) Luați-vă un timp pentru a înălța un gând de binecuvântare/binegândire pentru voi înșivă, pentru 8imism și automat pentru sănătate.

Următoarea activitate Dr. Clovn este prevăzută cu ocazia Zilei de 1 iunie, Ziua Copilului .

Dacă doriți să ne însoțiți personal la spital, vă rugăm să ne anunțați trimițând un email pe scoaladeoptimism@gmail.com sau apelând telefonic la numarul 0749119009.

Detalii însoțite de imagini de la anterioarele activități umanitare de 8imism prin art terapie cu dr. Clovn si asistenții lui, aici!

_________

Acest articol este oferit sub licența Școala de Optimism – 8imism®. Cred în libera circulație a informației cu și sau de/despre optimism/8imism. Doresc să împartășesc tot ceea ce are potențialul de a inspira și optimiza evoluția atât individuală, cât și colectivă.

Dacă proiectul Școlii de optimism si www.8imism.ro vă inspira și simțiți că aveți un mesaj de transmis, puteți să ne trimiteți articolele voastre pe adresa de email scoaladeoptimism(at)gmail.com

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să îl introduceți pe pagina sau blogul dumneavoastră, sunteți încurajați să o faceți prin crearea unei legături/link spre adresa acestui site.

TeacherTino

Despre: Constantin Serban este autor pentru Scoala de optimism – 8imism.

“Ne-am născut plângând, deci ramanem datori să murim râzând!”

Mai multe despre autor pe tino.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *