Bona masculina, (Male Nanny) bun pt Educatie cu 8imism

Bona masculina, (Male Nanny) bun pt Educatie cu 8imism

Ingrijitor de copii sau Barbat babysitter, Male nanny sau Bona masculina

În desfăşurarea activităţii îndeplineşte cel puţin următoarele atribuţii:

  • îngrijirea şi supravegherea copilului;
  • hrănirea copilului;
  • acordarea primului ajutor, în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului;
  • informarea reprezentanţilor legali cu privire la evoluţia copilului;
  • informarea de urgenţă a reprezentanţilor legali cu privire la apariţia unor situaţii deosebite în privinţa copilului;
  • însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei.

Până de curând, cercetătorii au studiat cu preponderență relația copilului cu mama sa. Era mult mai firesc să pui în relație dezvoltarea copilului cu modul în care mama de sex feminin și copilul (indiferent de sex) își construiesc interacțiunea.

S-a constatat însă necesitatea cercetării influentei relației pe care copilul o are cu o persoana de sex masculin din viața sa. În dezvoltarea armonioasă a copilului, influențele educative venite pe filiera feminină, cât și pe cea masculină, sunt la fel de importante, reclamând necesitatea ca prezenta masculinului să fie echilibrată în viața copilului.

S-a emis ipoteza ca absența sau prezența discontinuă a factorului de comportament masculin în viata copilului poate explica ulterior probleme de adaptare socială a adolescenților de ambe sexe.

De asemenea, s-a estimat posibilitatea existenței unei legături între relațiile sărăcăcioase în schimburi afective ale copiilor cu tații lor și dificultățile ulterioare de interiorizare a unor reguli sociale și încălcarea lor, comportamente deviante și chiar abandonul școlar.

Exista teorii care, pentru a caracteriza rolul masculinului în dezvoltarea copilului, vorbesc despre “relația de activare”.

bonamasculina

Practic, sunt separate rolurile mamei și al tatălui: mama oferă securitate, pe când tatăl îi oferă copilului șansa de a se activa și autodepăși.

Figura masculină în peisajul familiei este o parte esențială dintr-un puzzle care se formează în mintea unui copil. Lipsa acestei părți importante crează în sufletul celui mic o lacună majoră de dezvoltare psihică.

Privit din alt unghi, Femininul, evident energia compasiunii și a blândeții, fără Masculin (foc, strălucire, curaj, claritate, luciditate, vigilență, prezență, forță,luptă, direcție, proiecție, activare etc.) își pierde din sens și conduce la formarea de trăsături care nu mai servesc umanitatea din noi, fără sa fi învățat copilul cum să se abandoneze, să aibă încredere, să-și dea voie sa curgă…

Fără Masculin, femininul din orice femeie (sau bărbat) pălește și se transformă în ignoranță și suferință. Practic orice discreditare a Masculinului din partea cuiva este o luptă împotriva lui/ei însuși/însăși.

Nu poți proclama forța feminina ca atotputernica și sa o divinizezi în detrimentul puterii complementare, și anume cea a masculinului, asuprind-o pe aceasta din urmă sau mai rău, concurând cu ea.

Când una suferă, inevitabil va suferi și cealaltă. Așa s-a ajuns ca frecvent Masculinul sa fie manifestat doar parțial și de cele mai multe ori îmbrăcat în forme care nu-l caracterizează (violență, abuz, rigiditate în gândire, mândrie, dorință de dominație, etc.).

De aceea, prezența unui bărbat echilibrat în creșterea unui copil asigură pilonul pe care anumite trăsături de caracter ale celui mic trebuie să se sprijine, precum încrederea în sine, capacitatea organizatorică, posibilitatea de a relaționa cât mai mult cu cei din jur și găsirea unui sprijin puternic.

Sigur ca toate acestea pot fi găsite si prin modelul feminin matern, însa această latură țintește mai mult către alte aspecte ale personalității, precum trăirea emoției, spiritul de organizare și perfectare, perseverență și abilități cognitive subtile specifice modelului masculin.

Știați că de multe ori primul zâmbet al copilului vine către tată, partenerul de joc, altul decât mama?

Deși foarte versatili și adaptabili, copiii înfloresc cel mai adesea lângă mama lor, uneori singura care le poate înțelege chiar și cele mai mici gesturi și le poate veni în întâmpinare rapid.

Odată cu dezvoltarea, nevoia copilului de apropiere cu mama descrește treptat, crescând în același timp nevoia de a fi mai aproape de o persoana de alt sex decât cel al mamei.

Bărbatul fiind de sex masculin, ca parte activă în viata copilului îl învață pe acesta sa îl recunoască, sa comunice cu el și sa vadă la acesta un alt mod de comportament, altul decăt cel feminin.

Persoana de sex masculin din apropierea copilului poate fi un sprijin emoțional pentru acesta contribuind la dezvoltarea sa armonioasa astfel încât să poată să își exprime afecțiunea, frustrările și alte sentimente, și altfel decât la pieptul mamei..

Prin prezența unui bărbat în viața copilului, legătura mamei cu copilul se sudează și mai mult.

Un bărbat poate oferii confort copilului, oferindu-i îngrijirea zilnică, vorbindu-i, ținându-l de mâna sau în brațe, asigurând un rol masculin în educația, emoțiile și nevoile copilului.

Natura masculină impune ca toate acțiunile să se îndrepte spre un scop anumit. În acest caz, bărbatul trebuie să joace rolul de suport, sprijin și chiar de partener de joacă.

Momentele de joacă ale copilului cu o persoană de sex masculin sunt foarte importante pentru dezvoltarea ulterioară, până în perioada de preadolescență și acestea pot avea o pondere foarte mare în dezvoltarea psihica a copilului.

Educația copiilor nu înseamnă numai informații și supraveghere. Un element important în educarea copilului este consistența de mesaje între persoanele care se ocupa de creșterea lui.

De multe ori, simpla validare a unor progrese în educație raportate de mamă, bonă sau de bunică, venite din partea unei alte persoane de alt sex, are o valoare imensă în întărirea pozitivă a învățării.

Modelul masculin este cel care ar trebui să dea o consistență morală educației și care, în momente-cheie, poate introduce conceptele de “nu”, “nu ai voie”, “sub nici o forma” sau sa transmită mesaje clare despre ceea ce este bine și rău, greșit sau corect, permis sau nepermis.

Modelul masculin ar trebui sa fie cel care, cu blândețe, dar și fermitate, pune limitele unei explorări a realității, debordante și haotice, pe care o efectuează cei mici.

Autoritatea masculină ar trebui învățată de cei mici pentru însușirea unor principii de viață.

Este lesne de înțeles de ce lipsa modelului masculin la foarte multi tineri/adulți de astăzi au dezvoltat frustrări datorate unui model educational din copilărie care, la maturitate, le afectează viața în diferite moduri.

Pentru evitarea apariției unor procese psihice dăunătoare ulterior, ce pot apărea pe perioada copilăriei și pentru o dezvoltare psihologică armonioasă aduceți în viața copilului dumneavoastră o prezență masculină, profesionistă având un stil educational implicat, comunicativ, emoțional, persoană responsabilă, serioasă, creativă, calmă, cu respect fața de Divinitate, care să iubească sa petreacă timpul alături de copii.

Daca ai nevoie de Barbat babysitter, Ingrijitor de copii, Male nanny sau bonă masculină pentru copilul tău, suna la 0749119009 sau trimite un email cu subiect Male Nanny sau Barbat-Babysitter pe scoaladeoptimism (at) gmail.com

Acest articol este oferit sub licența Școala de Optimism – 8imism®. Cred în libera circulație a informației cu și sau de/despre optimism/8imism. Doresc să împartășesc tot ceea ce are potențialul de a inspira și optimiza evoluția atât individuală, cât și colectivă.

Dacă proiectul Școlii de optimism si www.8imism.ro vă inspira și simțiți că aveți un mesaj de transmis, puteți să ne trimiteți articolele voastre pe adresa de email scoaladeoptimism(at)gmail.com

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să îl introduceți pe pagina sau blogul dumneavoastră, sunteți încurajați să o faceți prin crearea unei legături/link spre adresa acestui site.

TeacherTino

Despre: Constantin Serban este autor pentru Scoala de optimism (8imism), psiholog si art terapeut GreenArts Therapy, fondatorul proiectului dr. Clovn

“Ne-am născut plângând, deci ramanem datori să murim râzând!”

Mai multe despre autor pe tino.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *