Meditatia budista intalneste Cultura si stiinta romaneasca

Meditatia budista intalneste Cultura si stiinta romaneasca

Universitatea Spiru Haret împreuna cu Tv H si asociatiile Pachamama si Alethea, au facilitat o întâlnire de mare promisiune între practicile meditative Buddhiste si diverse domenii ale stiintelor medicale în cadrul simpozionului “Mindfulness: Meditatia Buddhista intalneste Cultura Vestica, Stiinta si Practicile Medicale” în ziua de marti 16 iunie 2015, de la orele 18:00 la sala Studio, parter, cu participarea lui Kaisa Puhakka, George Petre, Alexandra Postelnicu, Carmen Costea, Laura Goran si Matei Georgescu. Intrarea a fost libera.

Anumite practici Buddhiste par sa ofere o speranta in usurarea unor forme de suferinta intalnite cu precadere in societatile moderne hyper-conectate.

In aceasta intalnire s-au examinat modul in care practicile meditative cunoscute sub denumirea de ‘mindfulness’ au fost modelate pentru a deveni inteligibile (‘user-friendly’ din punct de vedere cultural), si pentru a se incadra in paradigmele de cercetare ale practicilor clinice. Ateliere destinate practicienilor din zona medicala si publicului mai larg au devenit populare  de ceva vreme in Europa, Statele Unite si in alte parti.

Mindfulness a fost introdusa pana si in cadrul programelor de training in marile corporatii, un semn sigur ca Buddhismul a patruns in cultura mainstream.

Afis 8imism_Raisa

S-a explorat modul in care Buddhismul, cultura occidentala si practicile medicale au beneficiat pe rând de aceasta influentare reciproca.

Au fost aduse in discutie contributiile teoriei si practicii psihodinamice la intelegerea mai profunda a unor concepte Buddhiste, cum ar fi spre exemplu, clarificarea suporturilor inconstiente din spatele fenomenelor de tip atasament-fixatie si a constructiei eului.

S-au adus de asemenea in discutie si aspectele ce se pot pierde in cadrul acestor adaptari ale meditatiei Buddhiste atunci cand aceasta este extrasa din contextul mai larg al invataturilor si pincipiilor traditionale.

In final, s-a evidentiat modul in care aceaste practici meditative pot deveni un vehicul pentru cultivarea eliberarii, ceea ce Dalai Lama numeste starea de fericire neconditionată.

Dr. Kaisa Puhakka este profesor de Psihologie Clinica la California Insitute of Integral Studies, si practicant de meditatie in traditiile Theravada si Zen. Profil dr. Puhakka: http://www.ciis.edu/Academics/Graduate_Programs/Clinical_Psychology/PsyD_Faculty/Kaisa_Puhakka.html

George Petre este fondator si director al Asociatiei Alethea, profil http://yogaepoche.ro/

Alexandra Postelnicu este de asemenea fondatoarea si directoarea Asociatiei Pachamama, profil http://www.pachamamaromania.ro/

Din partea Universității Spiru Haret vau participat prof.univ.dr. Carmen Costea – Prorector, prof.univ.dr. Laura Goran și prof.univ.dr. Matei Georgescu care a facilitat ca întotdeauna conferinta. Despre Universitatea Spiru Haret poti afla mai multe aici:http://www.spiruharet.ro/

Programul complet al doamnei Dr. Kaisa Puhakka in Romania a fost:

1. Vineri 12 Iunie, Simpozion Facultatea de Psihologie-
“Mindfulness Meditation and Psychotherapy”, incepand- 15:00

2. Vineri, 12 iunie – Duminica 14 iunie, weekend-
“Meditatie 2.0: Eliberare si Incertitudine Esentiala”, incepand- 19:30

3. Marti 16 iunie, Simpozion Univ. Spiru Haret-
“Mindfulness: Meditatia Buddhista intalneste Cultura Vestica, Stiinta si Practicile Medicale” incepand – 18:00

4. Joi 18 iunie – Duminica 21 iunie, retragere meditatie, Pestera-Moieciu
” Fructul Practicii Meditative” incepand- 18:00

Scoala de optimism este partener al evenimentului “Mindfulness: Meditatia Buddhista intalneste Cultura Vestica, Stiinta si Practicile Medicale”. Acest articol este oferit sub licența ScoaladeOptimism – 8imism. Îl puteți re-publica incluzând autorul și sursa, păstrând toate link-urile intacte.

Despre Autor:
Constantin Șerban este student masterand al Facultatii de Psihologie si Sociologie din cadrul Universitatii Spiru Haret, specializarea Psihologie clinica si Interventie psihologica, licentiat al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi, antrenor de optimism și autor pentru scoaladeoptimism.ro, respectiv pentru 8imism.ro, ambele marca înregistrată OSIM în România. „Privește cu 8imism fiecare încercare a vieții. Învață cum să faci asta permanent. Ce alegi să fii? Un optimist/ o optimistă care se înșeală, sau un pesimist/ o pesimistă care are dreptate? Tu hotăraști!”

Pe Constantin Serban îl puteti gasi si pe Facebook, https://www.facebook.com/scoaladeoptimism
Dacă doriți să sprijiniți activitățile și acțiunile organizate sub egida Școala de optimism, veți afla detalii despre modul în care puteți face asta efectiv, dând click aici. Tot acolo puteți vedea Lista
optimiștilor cu inimă mare din România.

Dacă fiecare dintre vizitatorii/zi ai acestui site-blog, care rezonează cu ideea și consideră că trebuie susținută, ar oferi drept mulțumire, de fiecare dată când intră aici, măcar 1eur (4,5lei) ajutorul lor ar fi minim, practic insesizabil pentru ei, însă pentru școala de optimism însemnă enorm și ar ajuta la realizarea cât mai multor activități de optimism/optimizare cu cat mai multe categorii de oameni.

Dacă dispuneți de resurse financiare este nevoie de fonduri pentru a finanța, cu prioritate un spațiu pentru scoala, constituirea in fundatie sau asociatie și pentru a plăti o echipa administrativă. Orice suma contează, astfel că dacă puteți face o donație de 1 eur sau de un milion de eur vă rugăm să ne aveți în vedere pentru o donatie cu optimism.

Dacă aveți la dispoziție alte resurse, avem nevoie de spații pentru training-uri, workshop-uri și adunări. Vă rugăm să ne contactați pe scoaladeoptimism@gmail.com sau la tel 0749119009, dacă ne puteți fi de ajutor.

UN GEST MIC PENTRU VOI, UN AJUTOR URIAȘ PENTRU SEMENII NOȘTRI!

Fiți permanent în starea de optim-ism (8imism) și în consecință sănătoși și fericiți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *