Mentor-ul scolii de optimism

Pe langa articolul postat pe contul de facebook al Scolii de optimism doresc sa dedic si aici o pagina in memoriam celei ce a fost profesor emerit Mariana Caluschi, promotor activ si devotat al miscarii transpersonale din Romania, fiind in 2014 si amfitrioana Conferintei Anuale a Asociatiei Europene Psihologie Transpersonala de la Iasi si mentorul crearii Scolii de optimism -8imism.

Mariana-Caluschi

In facultate, in cadrul optionalului de Dezvoltare personala am fost incurajat in demersul meu de creare a Scolii de optimism de aceea care a fost Mariana Caluschi, un profesor deosebit de inventiv care si aprecia creativitatea. Dumneaei a fost si cea care m-a si “re-botezat” din Serban: Shaman. 

Chiar in filozofia scolii de 8imism, sustinem ca daca “speranta moare ultima”, optimismul nu moare niciodata, ci trece dincolo impreuna cu cel ce il manifesta. De aceea am propus tuturor o scoala de 8(orizontal)imism. 

Optimismul ce a caracterizat-o pe aceea care a fost Profesor Emerit Mariana Caluschi a trecut-o dincolo dupa ce a suportat cu demnitate suferinta bolii. Inmormantarea a avut loc la Cimitirul “Sf Petru si Pavel” din Iasi.

Prof. univ. dr. Mariana Caluschi, unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi şi inventologi români, fost decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţie din cadrul Universităţii „Petre Andrei” (UPA) din Iaşi, dedicandu-si cariera studenţilor, dar şi descoperirii de noi metode psihopedagogice, bazate pe stimularea creativităţii, teza sa de doctorat intitulându-se „Grupul creativ şi impactul asupra personalităţii participanţilor”.

De asemenea, a conceput psihologul de familie, l-a văzut în acțiune, l-a creat prin cursurile sale, l-a promovat cu perseverență și curaj prin Asociația Națională a Psihologilor de Familie din România. din 2007. Activitatea de inventolog i-a fost recunoscută atât la nivel naţional, cât şi internaţional, prin numeroase premii, ca medalia de Aur „Henry Coandă”, diploma „Inventica 2002”, diploma de Excelenţă în cadrul proiectului CEEX (Program Cercetare de Excelenţă) sau medalia de aur Inventica 2009 pentru invenţia „Dezvoltare personală prin creativitate”.

Mai multe detalii despre activitatea celei ce in 2014 a fost recompensată prin titlul onorific de Profesor Emerit pentru contribuţiile pe care le-a adus ştiinţei de-a lungul celor 50 de ani de activitate, pot fi accesate si pe http://www.upa.ro/in-memoriam-profesor-universitar-doctor-mariana-caluschi/

Multumim pentru tot ce a facut bun pentru Psihologie si pentru oameni.

La revedere Om bun! Sa ne revedem cu… 8imism!