Religia Integrativa, o posibila solutie de mediere contemporana

Religia Integrativa, o posibila solutie de mediere contemporana

Joi, 29 sept 2016, Palatul Parlamentului din Bucuresti a găzduit Conferința Internațională de Libertate Religioasă și de Conștiință 2016, o abordare în contextul securitatii sociale. La eveniment au participat peste 120 de personalități din România, Republica Moldova, Ucraina, Franta, Germania şi din Statele Unite ale Americii.

auditoriu-conf-lib-constiinta
Gazda evenimentului a fost Parlamentul Romaniei prin Comisia juridica de disciplina si imunitati a Camerei deputatilor alături de Asociația Conștiință și Libertate in parteneriat cu Secretariatul de stat pentru culte, International Religious Liberty Association, Association Internationale pour l adefense de la liberte Religieuse, Universite Paul valery Montpelier 3, Essachess-journal for comunication studies, Institute for Peace studies in Eastearn Christianity.

prezidiu-lib-relig-2016
La sesiunea de comunicări au participat în calitate de invitați speciali: dna Ecaterina Andronescu, senator in Parlamentul Romaniei, ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009, dl. Titus Corlățean, senator în Parlamentul României (ministru de externe 2012- 2014 și ministru al Justiției 2008-2012), dl secretar de stat Victor Opanschi, Secretariatul de stat pentru culte, Preot Nicholas J Greanias, Arhidioceza Bisericii Ortodoxe Grecesti in America, prof. dr. Marian Simion (Harvard Divinity School) s.a.

tinonicolasmarian
Moderatorii întâlnirii au fost Prof. univ. dr. Liviu-Bogdan Ciuca, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi – Preşedinte, doctor in economie Nelu Burcea, teolog si Director Asociat al Departamentului de Relații Oficiale și Libertate Religioasă în cadrul Conferinței Generale a Bisericii adventiste si Dragoș Mușat președinte al Asociației Conștiință şi Libertate din România care ne-a onorat adresandu-mi invitatia de participare prin Scoala de optimism.
de asemenea a avut loc si lansarea „Jurnalului Libertății de Conștiință”, ediția 2016 ca rezultat al Conferintei. Datorita interesului deosebit pentru contributii, abia cuprinse in cele patru sectiuni ale jurnalului, dl Nelu Burcea a adresat participanților invitația de contribui in continuare trimitand materiale domnului dr. Ionica Rotaru pentru lansarea unui supliment al ediției nr 4, care va cuprinde si restul de contributii primite dupa tiparirea acestei editii.

auditoriu-conf-lib-de-constiinta-2016
In luarea sa de cuvant dl senator Titus Corlățean, a făcut o prezentare a cadrului legislativ privind libertatea de conștiință și a situației de facto în spațiul european și internațional. Acesta a prezentat câteva elemente de actualitate care reprezintă provocări la adresa exercitării libertății de conștiință în societatea actuală si a discutat despre diferențele de ordin normativ asupra termenilor „refugiați” și „emigranți ilegali”, termeni folosiți din păcate în scop populist în condițiile în care dialogul este extrem de important pentru echilibrul social.
Dl profesor dr. Marian Simion de la Harvard Divinity School a vorbit despre Contraterorismul religios: actualitati si perspective. Domnia sa a prezentat ce este terorismul religios, cine este teroristul religios, perspectivele istorice si contemporane, subliniind în mod special stadiul actual al contraterorismului, țintele si etapele strategice ale terorismului religios: eshatologic, teocratic si sectarian. În încheiere, domnul profesor a prezentat strategii de lucru si tactici în progres specifice fiecărei etape strategice ale terorismului eshatologic, teocratic si respectiv sectarian, comparând puterea fenomenului religios ca fiind similară cu cea a apei si a focului, (slujitor bun stăpân rău) recomandând descoperirea, testarea și implementarea unui antidot pentru otrava ceea ce este terorismului religios pentru organismul social.

tino_religintegrparlam2016
Dezvoltarea conceptului Religiei Integrative poate conduce la menținerea cu optimism la același nivel drepturile și libertățile fundamentale în contextul terorismului religios care forțează limitarea drepturilor omului în schimbul siguranței și securității sociale.

Conceptul religiei integrative încearcă să definească modalitatea de înțelegere unitară a complexității ființei umane, în ansamblul manifestărilor sale religioase pe fiecare din palierele sale, păstrând viziunea întregului și respectând totodată unicitatea persoanei în contextul universal.

Comunitatea care sprijină dezvoltarea acestui concept s-a lansat pentru început pe rețeaua de socializare facebook  și are scopul de a da startul pe principiul unități în diversitate a procesului îndelungat și laborios al identificării și colectării tuturor acelor reguli specifice integratoare plasând în centrul priorităților toate elementele comune tuturor religiilor existente în lume, pentru a se ajunge într-un viitor cât mai apropiat la situația în care fiecare om să poată respecta credința celuilalt ca și cum ar fi a sa proprie.

_________________________________

Acest articol este oferit sub licența Școala de Optimism – 8imism®. Cred în libera circulație a informației cu și sau de/despre optimism/8imism. Doresc să împartășesc tot ceea ce are potențialul de a inspira și optimiza evoluția atât individuală, cât și colectivă.

Dacă proiectul Școlii de optimism si www.8imism.ro vă inspira și simțiți că aveți un mesaj de transmis, puteți să ne trimiteți articolele voastre pe adresa de email scoaladeoptimism(at)gmail.com

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să îl introduceți pe pagina sau blogul dumneavoastră, sunteți încurajați să o faceți prin crearea unei legături/link spre adresa acestui site.

TeacherTino

Despre: Constantin Serban este autor pentru Scoala de optimism (8imism), psiholog practicant si art terapeut GreenArts Therapy.

“Ne-am născut plângând, deci ramanem datori să murim râzând!”

Mai multe despre autor pe tino.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *