Renastere “vegetala” cu 8imism

Renastere “vegetala” cu 8imism

Dacă studiem cu atenție simbolul folosit de umanitate de milenii pentru infinit, practic un 8 orizontal, cu un + “la cap”, putem să înțelegem mult mai profund sensul optimismului pentru etapa de încheiere a contractului de “comodat” pe acest pământ, in aceasta dimensiune. Conform întelepciunii populare sau științific, (bunului) simțului comun: speranța moare ultima!
Cu toții suntem de acord cu asta. Ea practic moare odată cu gazda ce o manifestă.

Exista o veste cu 8imism. Putem să renaștem (cu ghilimele de rigoare) din nou în materie.În curricula Scolii de 8imism este mentionat ca optimismul nu moare, ci este practic cel care ne trece dincolo.
Cum?

Poti să alegi, spre exemplu să renasti copac, si inclusiv să alegi ce copac să fii după moarte.
În loc ca să tăiem un copac pentru un cosciug clasic, putem să alegem spre ex. o capsulă tip răsad, realizată din hârtie reciclată, (tehnica papier-mache) în care defunctul este introdus în pozitie fetală cu un răsad de copac/pom deasupra după imaginea de mai jos propusă de doi designeri italieni Citelli și Bretzel în proiectul intitulat Capsula Mundi.

Sursa https://playtech.ro/2015/conceptul-care-reinventeaza-inmormantarea-dupa-deces-renasti-drept-copac/

Chiar dacă nu este decât în sens simbolic o renaștere, cel puțin putem sa ramanem verzi si după moarte. Veseli si verzi. În varianta 8imistă cimitirele pot să devină/fi păduri sau chiar livezi de pomi fructiferi, sau exotici. Ideea nu este nouă românilor, deoarece se practica nu demult în Ţinutul momârlanilor, pădurenii din satele Munţilor Poiana Ruscăi şi împrejurimi. Ei sunt recunoscuţi păstrători de obiceiuri arhaice,  (ecologiste astazi) specifice comunităţilor lor. Unele tradiţii vechi i-au uimit inclusiv pe etnologii care le-au cercetat.

O tradiţie arhaică păstrată şi în trecutul satelor momârlanilor sau jieni, a fost priveghiul vesel, pe langă înmormântarea cu brad. Obiceiul are o istorie îndelungată. Autori antici consemnau că locuitorii străvechi ai ţinuturilor actuale ale României obişnuiau să plângă la naşteri şi să se bucure la înmormântări. Unele aspecte ale priveghiului vesel s-au păstat în comunităţile tradiţionale, în special în cazul persoanelor care au decedat la vârste înaintate. Morţii erau privegheaţi cu numeroase jocuri, iar unul dintre ele se numea „se mişcă mortul” şi era pregătit din cursul
zilei.

„Mortul era legat de mâini şi de bust, cu sfori. Prin manevrarea nevăzută a acestora, noaptea, când nimeni nu se aştepta, mortul îşi ridica o mână sau se ridica aproape în şezut, şi crea astfel o panică de neimaginat celor care îl privegheau”, scria Dumitru Gălăţan Jieţ, în „Riturile de trecere în Ţinutul Momârlanilor – Înmormântarea” (Editura Măiastra, 2012).

În DEX, cuvântul momârlan se traduce cu “om prost, necioplit, bădăran”. În replică, unele surse fac trimitere la limba latină, “momârlan” fiind compus din cuvintele “momo” (=ţăran) şi “lan” (=băştinaş), termenul fiind alterat în timp. De asemenea, momârlanii mai erau numiţi şi “jieni”
datorita râului Jiu (amintit de Herodot şi de Ptolemeu ca Gilfil sau Gilpil) care străbate zona.
Ale surse indica “maradwany” în ungureste, care înseamnă că ar fi rămăşiţele locuitorilor vechi ai Văii Jiului.

Unul dintre cele mai impresionante obiceiuri ale momârlanilor/ jienilor este spovedirea la brad/copac după următorul ritual: momârlanul se închină lângă brad, după ce a îngenuncheat, îl îmbrăţişează şi îşi spune păcatele. Dacă nu găsesc nici un brad în apropiere, momârlanii se spovedesc la orice alt copac, considerându-i pe toți sacri. Ca o paranteză, “spovedirea” la copac astăzi este recomandată si în psihosilvoterapie, însă fără partea de închinare si îngenuchere.  De stiut că, de fiecare dată când taie un copac, momârlanii se închină, îl sărută şi abia apoi îl taie.

Tot la momarlani găsim solutia anti-grablanding referitor la moarte. Iată o viziune deosebită asupra acesteia descrisă în versurile marelui Cosbuc:

„Voi ce-aveţi îngropat aici?

Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi,

Noi mame, şi surori şi fraţi!

În lături, venetici!

Pământul nostru-i scump şi sfânt,

Că el ni-e leagăn şi mormânt.“

Având casele situate departe de cimitire, înmormântările aveau loc chiar în curte. Acest obicei îi leagă de casă, refuzând să-si vândă proprietatile din cauza/datorită rudelor îngropate pe teren, motivând că “nu doresc să îşi vândă strămoşii şi părinţii”.

Puteți să aflați mai multe despre Scoala de optimism – 8imism si despre filozofia noastră parcurgând celelalte sectiuni ale blogului.

Recomandăm rasadirea cu 8imism pentru un viitor mai verde.

Un concept Scoala de optimism si Turismverde.

Acest articol este oferit sub licența Școala de Optimism – 8imism®. Cred în libera circulație a informației cu și sau de/despre optimism/8imism. Doresc să împartășesc tot ceea ce are potențialul de a inspira și optimiza evoluția atât individuală, cât și colectivă.

Dacă proiectul Școlii de optimism si www.8imism.ro vă inspiră și simțiți că aveți un mesaj de transmis, puteți să ne trimiteți articolele voastre pe adresa de email scoaladeoptimism(at)gmail.com

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să îl introduceți pe pagina sau blogul dumneavoastră, sunteți încurajați să o faceți prin crearea unei legături/link spre adresa acestui site.

Despre: Constantin Serban este autor pentru Scoala de optimism (8imism), psiholog si art terapeut GreenArts, fondatorul Psihologiei verzi, a proiectului dr. Clovn in spitale pediatrice, al Turismului verde si a Religiei integrative, PsihoSilvoTerapeut si vlaholog.

“Ne-am născut plângând, deci ramanem datori să murim râzând!”

Mai multe despre autor pe tino.ro

Vă rugăm să lasati comentariul Dvs mai jos..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *