Smiley&optimist face workshop

Smiley&optimist face workshop

Zambetul este sarbatorit in intreaga lume, in prima vineri din octombrie. Este o zi in care trebuie sa ne reamintim beneficiile zambetului si sa ne propunem sa zambim mai mult, sa nu lasam sa treaca nicio zi in care sa nu zambim sincer. Sarbatoarea a fost initiata de americanul Harvey Ball, creatorul “fetei zambitoare” in 1963. Fata afiseaza emotiile, in vreme ce corpul ne indica modul in care persoana le “manageriaza”. Fata este oglinda/ecranul care transmite mesaje despre emotii, stari, atitudini, caracterul persoanei, nivelul de inteligenta, varsta, sex, rasa etc.

Deci, emotiile se manifesta in principal “pe fata” unde exista aproximativ 80 de muschi. Numarul este aproximativ pentru ca numarul muschilor faciali poate varia destul de mult de la un individ la altul.  Asta inseamna ca unii indivizi pot avea cu pana la 40% mai putini muschi faciali decat altii, fata fiind singura parte a corpului uman cu asemenea valori ale variatiilor la nivelul muschilor in interiorul aceleiasi specii.

Muschii faciali

“Muschii universali”, de baza, cei care contribuie la afisarea pe fata a emotiilor universale, variaza nesemnificativ intre indivizi. Pe de alta parte, muschii “neesentiali”, cei care nu sunt implicati in producerea expresiilor universale, variaza semnificativ de la un individ la altul. Emotiile universale  sunt denumite asa pentru ca toti indivizii speciei umane, indiferent de rasa, cultura, varsta, sex etc., le manifesta in acelasi fel.

Emotiile autentice spre deosebire de cele controlate sunt generate automat si, din acest motiv, apar pe fata pentru o fractiune de secunda, sub forma unei microexpresii, fara ca persoana in cauza sa poata controla acest lucru si sunt prevazute in Codul fetei – Facial Action Coding System (FACS), instrument dezvoltat de Paul Ekman si Wallace Friesen pentru analiza miscarilor  fiecarui muschi facial in parte, cu scopul de a identifica adevaratele emotii pe care le experimenteaza o persoana in anumite momente.

Paul Ekman, expert mondial in stiinta citirii emotiilor a studiat peste 80 de muschi faciali pentru a analiza cu precizie si evalua stiintific conexiunile dintre miscarile fiecarui muschi si emotiile specifice. El a imprumutat o metoda, a lui Guillaume Duchenne du Bologne, un neurolog din secolul al XIX-lea, care a stimulat electric muschii faciali pentru a descrie modul in care fata isi schimba configuratia. Guillaume Duchenne du Bologne a descoperit ca exista 18 tipuri de zambete.

Zâmbetul este mai întâi de toate un mecanism cerebral. De aceea când ne simțim bine creierul nostru produce endorfină, hormonul fericirii. Avem nevoie de minim cinci perechi de mușchi faciali pentru un zâmbet. Anatomic dar si fiziologic, zambetul antreneaza muschii fetei. Vasele sanguine se dilata, permitand astfel o mai buna oxigenare a tesuturilor. In cazul unor sentimente de tristete se contracta mai multe grupe musculare, ceea ce da aspectul de retinere si crispare; se intrerupe partial alimentarea cu oxigen, implicand o fata pesimista.

Zambetul spontan, plin de bucurie denumit si zambetul Duchenne implica utilizarea a doua seturi de muschi. Un set trage in sus colturile gurii si ridica obrajii, iar celalalt determina incretirea pielii din jurul ochilor. Cand cineva zambeste natural, un muschi facial, numit orbicularis oculi, se contracta involuntar si, astfel, se increteste pielea din jurul ochilor. Oamenii de stiinta au descoperit ca un zambet Duchenne adevarat este un semn de fericire reala. Zambetul fals – unii il denumesc si zambetul insotitoarelor de bord – utilizeaza numai primul set de muschi si se foloseste ca forma de politete.

Faptul ca ne “confectionam” o fata fericita nu numai ca ne ajuta sa ne facem prieteni, dar ne modifica si chimia creierului, ajutandu-ne sa ne simtim bine. Ekman si neurologul Richard Davidson de la Universitatea Wisconsin au facut o multitudine de scanari ale creierului pentru a demonstra ca zambetul Duchenne activeaza unele parti ale creierului asociate cu placerea si cu fericirea, desi nu activeaza intregul tipar asociat cu aceste emotii. Ei au descoperit ca oamenii ar putea produce o activitate cerebrala asemanatoare daca ar invata sa-si activeze – chiar artificial – muschii zambetului Duchenne.

In acest articol doresc sa ofer “elevilor” scolii de optimism un exercitiu simplu de inducere a starii de optimism folosind muschii faciali pentru producerea de endorfina prin stimularea muschilor Duchenne insa fara electrosocuri, doar folosind un simplu obiect de scris (pix, creion, stilou) pentru a influenta constient starea de 8imism. Obiectul de scris, de preferat creion, trebuie tinut cu dintii, insa fara a fi atins cu buzele, o perioada de timp cat numaram in gand pana la 88 in ritmul batailor inimii. Pe durata exercitiului este bine sa aveti la indemana si un servetel pentru situatia aparitiei hipersecretiei salivare. Veti observa imediat rezultate benefice.

Acest articol este oferit sub licența Scoala de Optimism – 8imism®. Îl puteți re-publica incluzând autorul și sursa, păstrând toate link-urile intacte. Despre Autor: Constantin Șerban (Constant_in Shareman) este student masterand anul II al Facultatii de Psihologie si Sociologie din cadrul Universitatii “Spiru Haret”, specializarea Psihologie clinica si Interventie psihologica, Licentiat 2013 al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii “Petre Andrei” din Iasi, Valaholog/vlaholog, Fondatorul conceptului turism verde in Romania, Expert in turism durabil UNIDO, Expert in standardizare ASRO si agroturism EUROGITES, Antrenor de 8imism și Autor pentru scoaladeoptimism.ro, marca înregistrata OSIM în România, etc

„Privește cu 8imism fiecare încercare a vieții. Învață cum să faci asta permanent. Ce alegi să fii? Un optimist/ o optimistă care se înșeală, sau un pesimist/ o pesimistă care are dreptate? Tu hotărăști!” Pe Constant_in îl puteti gasi si pe Facebook, https://www.facebook.com/scoaladeoptimism sau pe www.tino.ro

Dacă doriți să sprijiniți activitățile și acțiunile organizate sub egida Școala de optimism, veți afla detalii despre modul în care puteți face asta efectiv, dând click aici unde puteți vedea Lista optimiștilor cu inimă mare din România. Dacă fiecare dintre vizitatorii/zi ai acestui site-blog, care simt că ideea este bună și trebuie susținută sau că îi ajută în dezvoltarea lor personală, ar oferi drept mulțumire, nu de fiecare dată când intră aici, măcar 8 lei ajutorul lor ar fi minim, practic insesizabil pentru ei, însă pentru proiectul Școala de optimism însemnă enorm și ar ajuta la realizarea cât mai multor activități de optimism/optimizare cu cât mai multe categorii de oameni. Dacă dispuneți de resurse financiare este nevoie de fonduri pentru a finanța cu prioritate un spațiu pentru Școala, constituirea în Fundație sau asociație și pentru a plăti o Echipa administrativă.

Orice suma contează, astfel că dacă puteți face o donație de 8 ron/euro sau de 80, 800, 8 000 s.a.m.d., vă rugăm să ne aveți în vedere pentru o Donație cu… 8imism. Practic limitele bunătății 8imiștilor sunt între 8 vertical și… 8 orizontal! Dacă aveți la dispoziție alte resurse, este nevoie de spații pentru training-uri, workshop-uri și adunări/ore. Vă rog să ne contactați pe scoaladeoptimism@gmail.com sau la tel 0749119009, dacă ne puteți fi de ajutor.

UN GEST MIC PENTRU VOI, UN AJUTOR URIAȘ PENTRU SEMENII NOȘTRI! Fiți permanent în starea de optim-ism/optim+ism = 8imism și în consecință sănătoși și frumoși! Spor, cu multipli de 8imism, in tot ceea ce faceți!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *